Kerahet Vakti

NAMAZ KILMANIN CAİZ GÖRÜLMEDİĞİ VAKİTLERLE NAMAZ KILMANIN MEKRÜH OLDUĞU VAKİTLER

Kerahet Vakti, Vakitler içinde namaz kılmanın caiz ve müstehab görüldüğü kesitler (zaman parçaları) olduğu gibi namaz kılmanın mekruh ve caiz görülmediği zaman parçaları da vardır. Öyle zamanlar vardır ki, bu zamanlarda açıklayacağımız istisnai durumlar hariç ne sürede olursa olsun hiçbir namaz kılınamaz. Yine bazı zaman kesitleri de vardır ki, onlarda Farz ve Kaza Namazlarıyla Cenaze Namazı kılınıp, okunan secde ayetinin secdesi yapılırsa da Nafile Namaz kılınmaz. Bunları sırasıyla göreceğiz.

Farz Namazlarla Cenaze Namazlarının kılınmasının ve Tilavet Secdesinin yapılmasının caiz görülmediği vakitler üçtür:

1)      Güneş’in doğmaya başladığı andan itibaren yaklaşık 50 dakikalık zaman süresi.

2)      Güneş’in tam yükselip, tepe noktasına vardığı ve bu vesile ile cisimlerin gölgelerinin uzayıp – kısalmadığı andan başlamak üzere gölgenin, Doğu’ya doğru büyümeye başladığı yaklaşık 50 dakikalık zaman süresi,

3)      İkindi ‘den sonra, Güneş’in çıplak gözleri kamaştıracak etkisini kaybettiği, sararmaya başladığı andan batışına kadarki yaklaşık 40 dakikalık süre.

Bu üç vakit, “Kerahet vaktidir; bu vakitlerde kazaya kalmış Farz Namazlar, Vitir gibi vacip namazlar, önceden hazırlanmış Cenazelerin Namazları kılınmadığı gibi evvelce okunmuş Secde ayetlerinin secdeleri de yapılmaz. Nitelediğimiz bu namazları, bu vakitlerde kılanların namazlarını yeniden kılmaları gerekir.

Bu üç vakitte, Nafile Namaz da kılınmaz. Yalnız, kılındığı takdirde kerahetle caiz olur. Bunun için, bu vakitlerden birine rastlayan bir Nafile Namazı bozarak sonra kaza etmek daha iyidir.

Aynı günün İkindi Namazı, Güneş’in batmak üzere olduğu ana kadar kılınmamış ise, başlangıç (İftitah) tekbiri, Güneş batmadan önce alınmak kaydıyla; o gün kılınmalı, kazaya bırakılmamalıdır.

YALNIZ NAFİLE NAMAZ KUMANIN MEKRÜH OLDUĞU VAKİTLER

Bazı vakitler vardır ki bunlarda farz ve vacip türünden namazları kılmak kerahetsiz caiz, fakat Nafile Namaz kılmak mekruhtur. Bu vakitler şunlardır:

1)      Sabah Namazının vakti girdikten sonra – Sabah Namazının sünneti hariç- başka Nafile Namaz kılmak mekruhtur.

2)      Sabah Namazının farzı kılındıktan sonra Güneş doğuncaya kadar, yine Nafile namaz kılmak mekruhtur. Farzdan önce kılınamayan Sabah Namazının sünnetini de farzdan sonra kılmak mekruhtur.

3)               İkindi Namazının farzı kılındıktan sonra.

4)               Akşam Namazının farzı kılınmadan önce.

5)      Vaktin farzını kılmak için zaman pek dar olduğunda, sünnetleri kılmak mekruh olur. Diyelim ki: Öğle Namazını geciktirdik, öyle bir an geldi ki sünnetle meşgul olsak, farzı kılarken ikindi okunacak; işte böyle durumlarda sünnet bırakılır, yalnız farz kılınır.

6)      Cuma günü hatip hutbeye çıktığı andan Cumanın farzı kılınıncaya kadar, yine Nafile Namaz kılmak mekruhtur.

7)      Evlerde bile olsa Bayram Namazlarından önce nafile namaz kılmak mekruhtur.

8)      Bayram Namazlarından önce bayram Namazının kılındığı yerde Nafile kılmak mekruhtur.

9)      Farz namaza durulmak üzere kamet getirilirken, o farzın ilk sünnetini kılmak mekruhtur. Ancak kişi cemaati kaçırmayacağını kestirir, selam vermelerinden önce onlara yetişeceğini tahmin ederse, Sabah Namazının sünnetini kılar.

10)      Hac zamanı Arafat ve Müzdelife’de iki vakit namazı bir arada kılınırken, bu iki farz namaz arasında yine sünnetler kılınmaz.

11)      Vaktin dar olmadığı durumlarda büyük ve küçük abdestlerden biri sıkıştırır iken namaza durmak da mekruhtur.

12)      Yine vaktin geniş olduğu durumlarda, canın çektiği bir yiyecek hazırlandığında yahut gönlü meşgul eden ve kısa sürede görülecek bir vazife varken yine namaza durmak mekruhtur. Diyelim: Öğle vakti eve geldiniz, cemaati da kaçırmışsınız; kamınız aç, yemek yiyeceksiniz, İkindi ‘ye de bir hayli zaman var. İşte bu durumda,
önce yemeğinizi yer, sonra namazınızı kılarsınız. Ama vakit darsa, yemekle meşgul olduğunuz takdirde namazınız sıkışacaksa, evvela namazınızı kılar, ardından da yemeğinizi yersiniz.

Namaz Nedir?

RÜYA TABİRLERİ SÖZLÜĞÜ
ABCÇDEFGHIİJKL
MNOÖPRSŞTUÜVYZ
0-9

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Yükleniyor...
Başa dön tuşu