Dünyada Açıklanamayan 7 Gizemli Yer
Gizem çoğu zaman insanı en fazla çeken duyguların başında geliyor.
İlişkilerimiz dahil bu duyguya kapılıyoruz karar verirken. Peki siz gezdiğiniz yerlerde de bu duyguyu önemseyenlerden misiniz?
O halde bu yazı tam size göre.
Açıklanamayan 7 Gizemli Yer
Paskalya Adası (Rapa Nui/Easter Island), Şili
En hafifi 86 ton çeken ve toplam 887 adet olan dev kaya heykellerin Şili’den 3700km uzaklıktaki bu ıssız adaya nasıl getirildiği ve nasıl inşa edildiği bilinmiyor.
Heykellerin M.S. 1000 ile 1600 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmesine rağmen tam tarih bilinememekte.
Nazca Çizgileri, Ica, Peru
M.Ö. 200 ile M.S. 700 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen bu çizgileri kimin çizdiği bilinmemektedir ancak 12. yüzyılda yaşayan İnka uygarlığından daha eski oldukları kesindir.
Nazca Çizgileri’nin uzaydan gelen varlıklara rota gösteren çizgiler olduğu, doğa ayinlerinin bir parçası olarak yapıldığı, takvim ya da gökbilim ile ilişkili çizgiler olduğu gibi çeşitli varsayımlar mevcuttur ancak bunlar kanıtlanamamıştır.
Stonehenge
İngiltere, Wiltshire’da M.Ö. 3000 ile M.Ö 2000 yılları arasında yapıldığı varsayılan Stonehenge, son 5000 sene içerisinde modifiye edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.
Taşların nasıl getirildiği ve hangi amaçla dizildiği tam bilinmemekle birlikte çoğu insan her sene yaz ve kış gündönümlerinde bu mistik mekanda toplanmaktadır.
Gize Piramitleri
Keops, Kefren ve Mikerinos piramitlerinden oluşan Gize Piramitleri, günümüze kadar ulaşan yegane “Dünyanın Yedi Harikası“dır. Keops piramidinin MÖ 2560 yılında yapıldığı bilinmektedir. Yapımlarında kullanılan dev blok taşların nasıl taşındığı hala merak konusudur.
Göbeklitepe
Şanlıurfa’nın yaklaşık 22km kuzeydoğusunda bulunan Göbeklitepe ortaya çıkarıldığında, tarih tam anlamıyla tekrar yazılmıştır. MÖ 10000-8000 yılları arasında yapıldığı bilinen Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski kültyapılar topluluğudur.
Göbeklitepe’deki dikilitaşlar üzerinde birçok hayvan figürü ve el, kol motifleri bulunmaktadır.
Bunlar da stilize insan heykelleri olarak yorumlanarak Göbeklitepe’ye bilinen en eski tapınak/ayin yeri olma özelliğini de kazandırmaktadır.
Nemrut Dağı Heykelleri
MÖ 1. yüzyılda yapılan bu heykeller, Kommagene Uygarlığı’nın kralı I. Antiochos, Kommagene tanrıçası Fortuna Thyce, tanrı Zeus, tanrı Apollo ve Herkül’den oluşur. Kral I. Antiochos’un tüm kültürleri birleştirmeyi hedefleyen bir kral olması gerçeğinin başka kültürlerin tanrılarıyla kendisini bir araya getirecek bu heykelleri yaptırmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
Güneşin doğuş ve batışının gözlendiği en güzel yerlerden biri olan Nemrut Dağı (2150m) ve zirvesindeki bu heykeller, “Dünyanın sekizinci harikası” olarak da nitelendirilmekte.
Teotihuacan
Meksiko’nun 40km kuzeydoğusunda bulunan Teotihuacan’ı kimlerin, ne zaman kurduğu ve neden aniden terkettiği bilinmiyor. “Tanrıların yaratıldığı yer” anlamına gelen Teotihuacan ismi ise bu şehri bulan Aztekler tarafından verilmiş.
1400lü yıllardan önce (Mayalardan ve Azteklerden de önceki dönemler) Batı yarıkürenin en büyük şehri olarak kabul edilen bu şehirden günümüze ulaşan kalıntılar hala gizemini korumaktadır. Hiyegrofik çizimler dışında kente ait hiçbir belge ya da metin yoktur.